la-Craiova.ro     


Fondat 2012     |                     Site dedicat informarii craiovenilor.                   |     


Acasa  |  Social  |  Politic  |  Economic  |  Legislatie  Sanatate  |  Medicina  |  Sport  |  Divertisment  |  Anunturi  |  Utile  |  Forum  |  Mall  |  Contact

Alte știri

 

Culele din Dolj și toată Oltenia, repere încă vii ale diversității arhitecturii tradiționale

Culele, mici cetăți întâlnite între Dunăre, Carpați și dreapta Oltului, cu dimensiunile direct proporționale cu nevoile de apărare ale unei familii mai înstărite, reprezintă forma de locuință cea mai originală și mai pitorească din Oltenia.

Maglavit, locul care a plasat Doljul în istoria creștinismului

Fenomenul de la Maglavit, locul unde în 1935 ciobanul surdo-mut Petrache Lupu, sărac lipit, dar de o mare curățenie sufletească, a convins sute de mii de pelerini că lui i s-a arătat Dumnezeu, rămâne un fenomen unic în istoria creștinismului.

Catedrala Mitropolitană "Sfântul Dumitru", biserica din Craiova care se confundă cu existența orașului

Catedrala Mitropolitană 'Sfântul Dumitru' din Craiova, cea mai veche biserică din oraș despre ale cărei începuturi nu există atestări precise, este locul în jurul căruia a gravitat, secole la rând, viața orașului Craiova, mai ales că este situată lângă casele Băniei, reședința banilor olteni.

Castrul roman de la Răcarii de Jos, monument arheologic pe harta turistică a Doljului

Situat în vecinătatea gării Răcari și a principalei artere de circulație - E 70, la 30 km de Craiova și 6 km de Filiași, castrul roman de la Răcarii de Jos este în prezent unul dintre cele mai importante monumente arheologice din județul Dolj.

Palatul Marincu din Calafat, trista poveste a unei mari familii

Istoria Palatului Marincu din Calafat, adevărată bijuterie arhitectonică de la începutul secolului XX, care găzduiește astăzi Muzeul de Artă și Etnografie din localitate, este povestea tristă a unei mari și puternice familii din sudul țării, poveste pe care descendenții o spun cu emoție.

Parcul craiovean "Nicolae Romanescu", cea mai mare zonă verde urbană a României

Parcul 'Nicolae Romanescu' din Craiova, unul dintre obiectivele emblematice ale orașului, este cea mai mare zonă verde urbană din România, fiind considerat unul dintre cele mai reprezentative monumente de artă peisageră din țara noastră.

Județul Dolj: scurt istoric

Pe teritoriul de astăzi al județului Dolj au fost descoperite urme de locuire datând din neolitic (mileniile 3-4 î.Hr.) la Cârcea, comuna Coșoveni (o frumoasă ceramică pictată policromă), la Șimnicu de Jos, Verbița, Verbicioara, Padea, Leu, Rast, Sălcuța (aceasta din urmă dând și numele unei culturi neolitice) ș.a.

Municipiul Băilești

Municipiul Băilești din județul Dolj este situat în Câmpia Desnățuiului (sau Câmpia Băilești), pe râul Sărăceaua, la circa 60 km sud-vest de municipiul Craiova (reședință de județ).

Municipiul Calafat

La circa 90 km de Craiova, în sud-vestul județului Dolj, se află municipiul Calafat, port la Dunăre, situat pe malul stâng al fluviului, în Câmpia Ciuperceni (subunitate a Câmpiei Băileștilor), la granița cu Bulgaria.

Municipiul Craiova

Municipiul Craiova este reședința județului Dolj, situat în NV Câmpiei Romanați, pe terasele de pe stânga Jiului, la 100 m altitudine.

Județul Dolj: prezentare

Dolj este un județ în regiunea Oltenia, având o poziție sudică-sud-vestică, axată pe cursul inferior al râului Jiu, de la care își trage numele (Jiul de Jos sau Doljiu). Județul Dolj este învecinat cu județele Mehedinți la vest, Gorj și Vâlcea la nord, Olt la est și fluviul Dunărea la sud, pe o lungime de circa 150 km, distanță ce constituie o parte din granița naturală a României cu Bulgaria.

Casa Băniei din Craiova, locul unde istoria se împletește cu tradițiile din Oltenia

Casa Băniei, monument de arhitectură medievală și cea mai veche construcție civilă din Craiova, este locul unde istoria se împletește cu tradițiile din Oltenia.

Casa memorială "Amza Pellea" din Băilești, loc de pelerinaj pentru admiratorii marelui actor

''Oricât voi trăi și oriunde va fi să mor, voi rămâne băileștean până în străfundul sufletului'', spunea odată Amza Pellea al cărui nume ne duce cu gândul la Mihai Viteazul, la Decebal, la Ipu, la Nea Mărin, la multe alte personaje pe care le-a interpretat, dar și la Băilești.

Teatrul Național "Marin Sorescu" din Craiova, în elita teatrelor europene

Cu o istorie de 164 de ani și premiat de-a lungul timpului pe toate meridianele, Teatrul Național 'Marin Sorescu' din Craiova este prezent în rândul marilor teatre ale lumii, alături de care a participat la cele mai importante festivaluri internaționale unde a fost aclamat și premiat.

Palatul "Jean Mihail" din Craiova, cea mai somptuoasă clădire din Oltenia

Craiova se poate mândri cu cea mai somptuoasă clădire din Oltenia - Palatul 'Jean Mihail', clădire care este asemănată cu Palatul Schonbrunn din Viena și care găzduiește astăzi Muzeul de Artă, unde sunt expuse mai multe lucrări ale creatorului sculpturii moderne, Constantin Brâncuși.

Oltcit - Daewoo - Ford, istoria de aproape 40 de ani a producției de automobile la Craiova

Fabrica de Automobile din Craiova este locul unde, de aproape 40 de ani, trei mari producători de autoturisme din lume de pe trei continente - Europa (Citroen), Asia (Daewoo) și America (Ford) - și-au desfășurat activitatea, în perioade diferite, producând modele destinate atât pieței interne, cât și exportului.

Lubenița de Dăbuleni, cel mai cunoscut brand de pepene verde din țară

Lubenița de Dăbuleni este cel mai cunoscut brand de pepene verde din țară datorită calităților sale organoleptice deosebite date de solul și de soarele care arde nisipurile din această zonă.

Domeniul Coroanei Segarcea, vinul care a făcut istorie alături de Familia Regală

Cultivarea viței-de-vie și producerea vinului în zona Segarcea (județul Dolj) este menționată scriptic încă din 1557, într-un document prin care Pătrașcu cel Bun, tatăl lui Mihai Viteazu, dăruia ca zestre fiicei sale Maria 'pământurile Segarcei', viile și vinurile de aici fiind bine cunoscute la acea vreme.

Electroputere Craiova, de la fabricarea de locomotive la spațiu pentru mall

Evoluția uzinelor Electroputere Craiova de la 'citadela electrotehnicii românești' la spațiu pentru un mall poate fi considerat un exemplu al modului în care au ajuns marile societăți din industria românească dinainte de 1989 pe parcursul a peste 20 de ani de economie de piață.

Producția industrială a județului Dolj a crescut cu circa 20%, în primele 5 luni

Producția industrială a județului Dolj a crescut, în primele cinci luni ale acestui an, cu 19,4% comparativ cu perioada similară din 2013, însă cifra de afaceri din industrie a scăzut cu 15,1%, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică.

590 de ani de la prima mențiune documentară a vămii de la Calafat

Prima atestare documentară păstrată referitoare la Calafat datează din 5 august 1424: Vama de la Calafat, care în secolele XV-XVI devine punctul de tranzit, cel mai important pentru comerțul Țării Românești cu Peninsula Balcanică.

ADI Oltenia a avizat proiectul de 30 milioane euro pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare

Adunarea generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Oltenia a avizat, joi, studiul de fezabilitate al unui proiect de 32 milioane euro cu finanțare europeană, pentru extinderea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare, inclusiv branșamente și racorduri, în mai multe localități din județ. 

Modul în care Asociația CCE cheltuie banii publici, subiect de dispută în Consiliul Local Craiova

Modalitatea prin care Asociația Craiova Capitală Culturală Europeană (CCE) 2021 cheltuie banii de la bugetul local pentru activitățile de promovare a orașului, dar și numirea purtătorului de cuvânt alPrimăriei, Ionuț Pârvulescu, în Adunarea Generală Extraordinară a Asociației au generat, joi, discuții controverstate între aleșilor locali, întruniți în ședința ordinară din această lună. 

Fost magistrat la Tribunalul Dolj, trimis în judecată

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, (aflat în executarea unei pedepse privative de libertate) a inculpatului DIACONESCU MARIUS BOGDAN, judecător la Secția Penală a Tribunalului Dolj, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită în formă continuată (3 acte materiale).

Inventie a studenților craioveni

Trei studenți din Craiova au inventat o aplicație pentru smartphone care presupune eliminarea necesității folosirii cheilor.

De la 1 august, Trenul Hyperion, fabricat la Craiova, va circula până la Constanța

Trenul Hyperion, fabricat la Craiova de firma Softronic, va circula, de la 1 august până la 13 septembrie, pe ruta Craiova-București-Constanța și retur, biletele putându-se procura la urcare.

Primul-ministru Victor Ponta a participat la Adunarea Generală a Municipiilor din România (Primăria Craiova, Jud. Dolj)

Victor Ponta: (…) Vă dau un singur exemplu: avem în România o regie care e mai tare și decât Guvernul, și decât Parlamentul, RADEF, sau cum se numește, cea cu cinematografele, unde nu a reușit nimeni, nici guvernul Boc, nici guvernul Ungureanu, nici noi, acolo ei sunt ai lor.

Olguța Vasilescu: Victor Ponta se ține de promisiune și își lansează candidatura din capitala Olteniei

Președintele Partidului Social Democrat (PSD) Craiova, primarul Lia Olguța Vasilescu, a afirmat, luni, că președintele PSD, Victor Ponta, se ține de promisiunea făcută în campania electorală pentru alegerile europarlamentare, când a declarat că își va lansa candidatura din capitala Olteniei dacă la rezultate se va situa pe primul loc la municipii.

La Craiova va fi construit un centru de intervenție în caz de dezastre de 4,3 milioane euro pentru regiunea transfrontalieră

Un centru de coordonare și conducere a intervenției în caz de dezastre pentru regiunea transfrontalieră Dolj - Vratsa (Bulgaria) va fi construit la Craiova. Centrul de coordonare va costa 4,3 milioane euro printr-un proiect cu fonduri europene ce va fi implementat de Consiliul Județean prin intermediul Programului de Cooperare Transfrontalieră România - Bulgaria 2007-2013. 

Wizz Air a deschis o bază operațională pe Aeroportul din Craiova

Compania aeriană Wizz Air a deschis, marți seara, pe Aeroportul din Craiova, cea de-a cincea bază operațională din România, prilej cu care a adus o aeronavă Airbus A320 ce va efectua zboruri directe către Dortmund, Barcelona, Bologna și Roma, începând de miercuri.

Fabrica Ford se închide aproape o lună pentru revizia generală anuală

Fabrica Ford din Craiova se închide în perioada 24 iulie - 18 august, perioada de vacanță pentru angajați, timp în care toate liniile de producție și montaj intră în revizie generală anuală.

A fost pusă piatra de temelie a Palatului de Justiție din Craiova

Lucrările de execuție pentru construcția Palatului de Justiție în care va funcționa Tribunalul Dolj au fost inaugurate, vineri după-amiază, la Craiova, în prezența ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, investiție derulată în cadrul proiectului reforma sistemului judiciar finanțat de Banca Mondială.

Alte știri: 3 2 1


laAnunt.ro |eMedic.ro     |     LaMedic.ro     |     laExecutareSilita.ro     |     laHotel.ro     |     laZiar.ro     |     la-Facultate.ro     |     la-Firma.ro     |     la-Mall.ro     |     la-Masa.ro     |     la-Televizor.ro     |     Spune-ti parerea.ro

la-Romania.ro     |     la-AlbaIulia.ro |     la-Alexandria.ro     |     la-Arad.ro     |     la-Bacau.ro     |     la-BaiaMare.ro     |     la-Balti.ro     |     la-Barlad.ro | la-Bistrita.ro     |     la-Botosani.ro     |     la-Braila.ro     |     la-Brasov.ro     |     la-Bucuresti.ro     |     la-Buzau.ro     |     la-Calarasi.ro     |     la-Chisinau.ro     |     la-ClujNapoca.ro     |     la-Constanta.ro     |     la-Deva.ro     |     la-DrobetaTurnuSeverin.ro     |     la-Focsani.ro     |     la-Galati.ro     |     la-Giurgiu.ro     |     la-Hunedoara.ro|la-Iasi.ro     |     la-Medias.ro |la-MiercureaCiuc.ro     |     la-Onesti.ro | la-Oradea.ro     |     la-PiatraNeamt.ro     |     la-Pitesti.ro     |     la-Ploiesti.ro     |     la-RamnicuSarat.ro|la-RamnicuValcea.ro     |     la-Resita.ro     |     la-Roman.ro | la-SatuMare.ro     |     la-SfantuGheorghe.ro     |     la-Sibiu.ro     |     la-Slatina.ro     |     la-Slobozia.ro     |     la-Suceava.ro     |     la-Targoviste.ro     |     la-TarguJiu.ro     |     la-TarguMures.ro     |     la-Timisoara.ro     |     la-Tulcea.ro     |     la-Turda.ro | la-Vaslui.ro     |     la-Zalau.ro

eSante.ro     |     Journaux.ro     |     laTele.ro     |     Magasins.ro     |     Medecin.ro     |     Universites.ro

©2015